Friday, June 11, 2010

Buku tentang Realiti Malaysians

Dalam nak hilangkan tensi2 dalam kepala otak aku nie.. aku bace satu buku.. tajuknyerr Honk! If you're Malaysian hasil nukilan seorang wanita berbangsa cina, Lydia Teh.. At first, aku x expect buku nie pasal ape an.. tetibe lepas aku bace, aku tertarik dengan satu qoute daripada kawan dierr..

Kalau tak malas, bukan melayu
Kalau tak tipu, bukan cina
Kalau tak minum (arak), bukan india

then, Lydia teh ni pon jawab:

Kawan saya melayu, tapi dia sangat rajin
Saya cina, tapi saya tak pernah menipu
Kawan saya india, tapi dia x minum arak

Persoalan timbul, adakah perangai juga dikawal oleh traids yang membawa genes parent kite??
namun, persoalan itu terjawab apabila saya bertanyakan pendapat kawan aku, dia x jawab secara direct.. tapi dia ader bagi aku satu cerita...

Ceritanya macam nie, ader sorang bapak. kerjenye mencuri hinggakan menjadi pencuri terhebat di dunia. then, pada suatu hari, si bapak meniggal dunia, dengan 2 orang anak lelaki sebagai tinggalannya. Setelah sekian lama, 2 orang anak itu menjadi bewasa dan mempunyai karier mereka sendiri.. yang sorang (anggap sebagai si A) menjadi seoang usahawan yang berjaya, dan seorang lagi (anggap sebagai si B) menjadi ahli kongsi gelap yang berjaya. Pada suatu hari, seorang watawan datang menemuramah mereka. Dengan satu soalan yang berbunyi, "apakah yang menyebabkan korang jadi macam nie?" mereka menjawab dengan serentak, "SEBAB AYAH SAYA LAH, SAYA JADI MACAM NIE..."

Daripada cerita ni la aku dapat inspirasi dan another fact about humans life, it's not what the situation that we encounter, but how we deal with it.. maknenye, cara kita memandang sesuatu perkara adalah amat penting, kerana x semestinya masalah datang dengan satu penyelesaian, mungkin ader 1000, mungkin 3, 4 atau 5 solutions, so.. marilah kita sama2 fikirkan.. mane yang baik n mane yang buruk utk kita..

No comments:

Post a Comment